Vokiečių – lietuvių draugystė tęsiasi

Erasmus+ programos, finansuojamos Europos Sąjungos, galimybės yra išties didelės. Čia galima susipažinti su kitomis Europos šalių mokyklomis, bendrai kurti novatoriškus produktus, mokytis užsienio kalbų, dalyvauti renginiuose- vienu žodžiu, tobulėti.

Birželio 15 -22 dienomis mūsų gimnazijoje lankėsi 12 vokiečių moksleivių, lydimi mokytojų Benediktos ir Ulrikės. Abi mokytojos turi ilgą  moksleivių mainų organizavimo patirtį. Prieš atvykstant vokiečiams(arba 11 vokietukių bei 1 vokietukui), turėjome atlikti paruošiamuosius darbus(apklausti mūsų gimnazijos moksleivius, ką jie mano apie ekologinį gyvenimo būdą bei žaliąsias keliones, kas ir buvo vokiečių iš Varendorfo miesto Marijos gimnazijos apsilankymo tema). Atrinkome 12 lietuvių moksleivių iš 8-9 ir 11-ų klasių, kurie mokosi vokiečių kaip antrosios užsienio kalbos. Kai kurie dalyviai priėmė vokiečius į šeimas, o kurie galimybių neturėjo, globojo savo pasirinktus partnerius visos viešnagės metu. Daugumai tai buvo iššūkis, nes mokiniai dar neturėjo panašios  patirties.

Tris dienas vyko bendri renginiai gimnazijoje, kur dalyviai pristatė apklausų rezultatus,  ekologinio keliavimo maršrutus savo regionuose arba mieste, diskutavo bendrame pokalbyje su kviestiniais svečiais (Agne Petrauskaite iš Panevėžio turizmo agentūros bei politike Laura Mackevičiene, kuri aktyviai rengia žaliąsias keliones).

Ši savaitė su svečiais iš Vokietijos parodė, kad mūsų gimnazijos mokiniai moka būti gerais globėjais, atsakingi už tai, ką daro, gerai valdo anglų kalbą, todėl nebuvo trikdžių bendraujant. Tik reikėtų priprasti, pasipraktikuoti laisviau reikšti mintis kalbama tema. Labai nedrąsiai jungėsi mūsiškiai į pokalbį. Žinoma, vokiečių moksleiviai turi daugiau patirties, nes dalyvauja bent du kartus į metus mokinių mainuose.

Reikia paminėti šeštokų Ievos Jakštonytės, Tito Ramoškos bei Donato Keniausio paruoštus pristatymus apie gimtąjį  miestą vokiečių kalba bei patį mažiausią dalyvį iš 5b klasės Matą Jankauską. Šie mokinukai dar tik žengia pradinius žingsnius į vokiečių kalbą, bet jų rezultatai pranoksta lūkesčius.

Birželį buvo patvirtintas trumpo laikotarpio mobilumų projektas, kuris įgalina siųsti 18 moksleivių bei 4 mokytojus į kitas mokyklas Europoje pasidalinti mokymo ir mokymosi patirtimi, tobulinti užsienio kalbų mokėjimo įgūdžius. Projekto trukmė iki 2024.12.31, todėl turime suspėti pasinaudoti šia galimybe ir susipažinti su partnerinėmis mokyklomis Europoje.

Kitas etapas būtų siekti  mobilumų akreditacijos finansavimo 4 metams, taigi, ateitis ir mūsų norai bei pastangos parodys, ar mes sugebėsime įsijungti į europietiškų mokyklų bendravimo tinklą ir motyvuoti mokinius bei mokinius reikšti savo nuomonę užsienio kalba.

Vokiečių kalbos mokytoja Meilutė Balbieriūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas